Login RSS Feed

 
Convegni e seminari : VIIIè CONGRÉS INTERNACIONAL ASSOCIACIÓ FRANCESA DE CATALANÍSTICA (AFC)
il 15/2/2017 13:27:45 (1033 letture)

Crida de comunicacions
VIIIè CONGRÉS INTERNACIONAL ASSOCIACIÓ FRANCESA DE CATALANÍSTICA (AFC)

La presència catalana a l’estranger:
creació i circulació dels dispositius identitaris en contextos interculturals

20 i 21 d’octubre de 2017 a Tolosa de Llenguadoc (Occitània, França)

Université Toulouse Jean Jaurès
-congrés organitzat pel grup de recerca LLA CREATIS
amb el suport del grup FRAMESPA i de la «Commission Recherche» de la universitat-

en col·laboració amb
Université Toulouse Capitole (Département des Langues et Civilisations)

Després de tres congressos dedicats a territoris interns als Països Catalans (País Valencià, Illes Balears i Catalunya-Nord), la societat científica «Associació Francesa de Catalanística» (AFC) ha volgut dedicar el proper congrés del 2017 a «La presència catalana a l’estranger: creació i circulació dels dispositius identitaris en contextos interculturals», un projecte organitzat conjuntament per Fabrice Corrons (UT2J – LLA- CREATIS) i Michel Martínez Pérez (UT1–FRAMESPA).

Aquesta temàtica permetrà plantejar l’evolució i les característiques de les comunitats i xarxes catalanes / catalanoparlants més enllà de les fronteres dels Països Catalans –especialment a Occitània– i de cadascun dels països que els constitueix. Es tractarà d’estudiar aquesta presència al llarg dels segles per intentar comprendre com el doble vincle a l’alteritat i la ipséité de què es nodreix per tal de posicionar-se a l’exterior, ha contribuït a redefinir la o les identitats catalanes a nivell intern. La relació entre aquestes comunitats i xarxes –com ara els Casals Catalans– i els cercles (para)institucionals estrangers amb què contacten, la recepció de la creació artística en contextos culturals estrangers, el lloc i el tractament de la dimensió cultural en la didàctica del català, etc. seran alguns dels temes objecte d’anàlisi. En aquest sentit, la direcció conjunta del congrés per un especialista de les arts (F. Corrons) i un estudiós de la història política (M. Martínez Pérez) garantirà una mirada creuada sobre la temàtica.

Amb la perspectiva intercultural al cor del seu plantejament, aquest congrés seguirà les investigacions del programa «Creació i recepció en context intercultural» de l'Eix II «Dispositius artístics i reptes de societat» de l’equip de recerca EA 4152 LLA-CREATIS. Caldrà analitzar, doncs, com aquests dispositius artístics, discursius, mediàtics i didàctics, produïts en situacions diverses d’interculturalitat per aquestes comunitats, construeixen una figura identitària singular. Així, en quin aspecte les creacions escèniques de La Fura dels Baus o d’Els Comediants, o les accions musicals de Jordi Savall o d’Obrint Pas, ja siguin d’alta cultura o de cultura popular, participen a configurar la recepció d’una cultura catalana? De quina manera s’han transmès en els diferents dispositius de mediació, concretament en l’ensenyament-aprenentatge del català? Quins vincles existeixen entre els dispositius culinaris de Ferran Adrià, reconegut mundialment, i l’imaginari dels Països Catalans? De quina manera aquestes comunitats i xarxes de l’estranger vehiculen la o unes identitats catalanes? Com les accions col·lectives (castells, exhibició de sardanes...) poden il·lustrar les reivindicacions polítiques i participar a la construcció d’una paradiplomàcia identitària internacional, cada cop més important en els últims anys amb el desenvolupament de l’independentisme català?

Aquest VIIIè Congrés de l’AFC vindrà a enriquir també les investigacions sobre els moviments identitaris desenvolupats des del Departament de Llengües i Civilitzacions (DLC) de la Université Toulouse Capitole i la temàtica «Lògiques d’Imperi» de l’equip de recerca FRAMESPA UMR 5136. Es convidaran els actors polítics, econòmics i culturals de la nova regió administrativa Occitània perquè reflexionin sobre la catalanitat interna de la regió (País Català o departament dels Pirineus Orientals) i al voltant dels vincles institucionals, econòmics, culturals i polítics amb la Catalunya del sud de la frontera franco-espanyola i resta dels Països Catalans. En aquest sentit, podrem interrogar-nos sobre les noves relacions occitano-catalanes després de la fusió de les regions franceses de Llenguadoc- Rosselló i Migdia-Pirineus. Pot aquesta fusió donar una nova empenta a la integració regional i a les relacions transnacionals d’aquesta àrea nord-occidental de la Mediterrània? Com s’orquestren avui dia les relacions entre dues àrees tan properes culturalment i lingüística però alhora allunyades pels Estats als què pertanyen? Podran, a terme, atenuar la frontera política i els seus efectes, viscuts com una ruptura interna per molts catalans d’ençà del Tractat dels Pirineus del 1659?

Finalment, tot explorant els trets característics de la didàctica d’una llengua-cultura de nacions «culturals» o de nacions «sense Estat», aquest congrés podrà aportar una nova visió i nous resultats al projecte Génespé «Les llengües estrangeres en l’ensenyament superior : balanç i reptes per a la recerca en didàctica de llengües en Humanitats i Ciències Socials» que duu a terme la xarxa LangSup de la Université Toulouse 2 Jean Jaurès i finança la Maison des Sciences de l’Homme et de la Société (MSHS) de Toulouse.

Es tractarà, doncs, d’observar i qüestionar la circulació d’aquests dispositius identitaris en contextos interculturals, amb un focus particular sobre la nova regió administrativa de l’Estat francès, Occitània, amb capital Tolosa de Llenguadoc. I és que Occitània segueix mantenint una relació particular amb els Països Catalans, des de la presència irreductible de la Catalunya-Nord (on el descontent ha estat gran per l’absència de referència a la catalanitat en la nova denominació de la regió), passant pels contactes històricaments fluïds entre occitans i catalans, ara enriquit amb el marc institucional de l’Eurorregió Pirineus Mediterrània, i la importància històrica de la comunitat catalana i/o catalanoparlant a Tolosa.

Data-límit per enviar les propostes de contribució (1 pàgina com a màxim : resum i presentació de l’autor): 31/03/21017
Adreces de correu electrònic : fabrice.corrons@univ-tlse2.fr / michel.martinez@ut-capitole.fr

Comitè organitzador:

Fabrice CORRONS (UT2J – LLA-CREATIS) Michel MARTÍNEZ PÉREZ (UT1 – FRAMPESA) 
Segnala questa news

                   

I commenti sono di proprietà degli autori. Si declina ogni responsibilità sul loro contenuto.
Autore Contenuto