XXVI curs de sociolingüística de la Nucia: 100 anys de normes ortogràfiques. Sociolingüística i ensenyament

Data 18/10/2013 20:43:31 | Categoria: Segnalazioni dei soci

Enguany fa 100 anys que l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va promulgar les Normes ortogràfiques (1913). Al llarg d'aquest segle, malgrat els entrebancs, aquestes normes s'han difós i han arrelat arreu, amb lleugeres modificacions i adaptacions territorials.
La fixació del sistema d'escriptura de les llengües és un fet d'una gran importància: una condició bàsica perquè aquestes puguen actuar com a vehicle de comunicació i de coneixement, això d'una manera especial en la societat contemporània. L'ortografia, a més, arriba a condicionar la mateixa identitat de les llengües i dels grups humans que les parlen.
El XXVI Curs de sociolingüística de la Nucia (8 i 9, 29 i 30, novembre, 2013) pararà  atenció sobre la gestació i la difusió de les Normes ortogràfiques de l'IEC i sobre el paper que han fet en el procés de normalització.
Parlar d'ortografia i d'expressió escrita és, en bona mesura, parlar d'ensenyament; per això, aquest curs inclou un espai molt important per a la reflexió sobre el paper de les institucions escolars (sobretot, l'educació infantil, la primària i la secundària) en la difusió de la norma escrita i també del model de correcció de l'expressió oral formal que se'n deriva. Com s'ha de fer l'ensenyament d'aquestes habilitats bàsiques? Com es pot millorar la competència comunicativa escrita i oral dels estudiants? Cap a on va la didàctica de l'ortografia i de l'expressió oral en la societat de la informació i la comunicació?

Comité organitzador: Profs. Drs. Maria Antònia Cano, Vicent Martines, Sandra Montserrat, Maria Àngels Fuster, Elena Sánchez (UA), i Sr. Jordi M. Antolí (UA).
Comité Científic: Prof. Dr. Joan Veny (UB, IEC), Prof. Dr. Antonio Cortijo (University of California at Santa Barbara, EUA), Prof. Dr. José Antonio Pascual (RAE)

Doctorat: Aquest XXVI Curs de Sociolingüística de la Nucia forma part de les Activitats Formatives Específiques del «Programa de Doctorat internacional en Transferències Interculturals i Històriques en l'Europa Medieval Mediterrània» (Universitat d'Alacant, Facultat de Filosofia i Lletres, ISIC-IVITRA [ISIC-2012-022].

Investigació: Aquest Curs forma part de les activitats d'investigació i transferència dels projectes d'investigació FFI2009-37103, Prometeo-2009-042 i Vigrob-125, i de l'Institut Superior d'Investigació Cooperativa IVITRA [ISIC-IVITRA, Ref. ISIC-2012-022].

Data: 8, 9, 29 i 30 de novembre de 2013
Lloc: Seu Universitària de La Nucia
Coordinació: Josep Martines Peres

Crèdits: 2 LRU. Hores Ice: (30 hores) 20 hores lectives i 10 en la realització d'una memòria dels continguts del curs.

http://web.ua.es/va/seus/lanucia/curs ... istica-i-ensenyament.html
La fonte di questa news è AISC
http://www.aisc.cat

L'indirizzo di questa news è:
http://www.aisc.cat/modules/news/article.php?storyid=169